Protocollen VeKaBo bedrijf Vakantiehoeve Bellet; voor een veilige bedrijfsvoering in de 1,5 meter economie.


De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme wereldwijde impact op de maatschappij en de economie. Nu de eerste periode van crisis en onzekerheid achter ons ligt, breekt er een periode aan om vooruit te kijken. De kernvraag van deze periode zal zijn: hoe brengen we onze economie en bedrijvigheid weer op gang, zodanig dat ook de veiligheid van consumenten en inwoners gewaarborgd blijft? HISWA-RECRON heeft het initiatief genomen voor een protocol voor de recreatiesector om op een intelligente manier en een praktische wijze antwoord te geven op bovenstaande kernvraag.


Dit protocol dient als uitgangspunt voor (de)centrale overheden in hun beleidsvormingstraject. Het basisdocument is grotendeels opgesteld door HISWA-RECRON en door Vekabo aangepast en aangevuld. Het protocol is een uitgangspunt. Omdat elk bedrijf anders is, met andere faciliteiten en een andere inrichting, is een specifieke aanpassing van het protocol bij elk bedrijf noodzakelijk. Dit sector protocol is dus het kader voor de vertaalslag naar het eigen bedrijfsprotocol voor Vakantiehoeve Bellet, voor een veilige bedrijfsvoering in de 1,5 meter economie Het document bestaat uit een protocol, dat breed toepasbaar is voor alle bedrijven in de recreatiesector. Daarnaast zijn er aanvullende protocollen opgesteld die specifiek toepasbaar zijn voor de verschillende type bedrijven die aangesloten zijn bij Vekabo. Het toepassen van een bedrijfsprotocol voor de 1,5 meter economie is een voorwaarde voor verantwoorde openstelling en bedrijfsvoering bij Vekabo bedrijven; voor gasten, werknemers, eigenaren en leveranciers.


Inhoudsopgave
Inleiding
Protocol
Aanvullingen recreatiebedrijven
Aanvulling kleine campings
Aanvulling vakantiehuizen
Schoonmaakprotocol
Gedragscode voor gasten


Inleiding:
De voorwaarden en maatregelen waarop gasten recreatiebedrijven bezoeken dienen helder en hanteerbaar te zijn voor alle bedrijven, medewerkers en gasten. Ondernemers, gasten en leveranciers houden zich aan de RIVM-richtlijnen. Vekabo communiceert met haar leden (ondernemers) over deze voorgestelde voorwaarden en maatregelen middels dit document. Vekabo ondernemers maken deze afspraken zichtbaar op het bedrijf.
1.Communiceer vooraf met de gast over de maatregelen op het bedrijf, waarin gezondheidsregels worden besproken.
2. Regels voor gasten staan op de website en/of sociale media.
3. Hygiëneregels hangen bij de ingang van de recreatiebedrijven en worden binnen herhaald.
4. Zorg dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden,
5. Zorg voor maximale hygiëne, zeep, desinfecterende middelen en wijs gasten op het belang van handen wassen (bijv. ook regels ophangen in toilet). Maak regelmatig schoon.
6. Beheers het maximum aantal gasten dat tegelijkertijd op de locatie aanwezig mag zijn, afgestemd op naleving van de 1,5 meter afstand.
7. Werk zoveel mogelijk op afspraak, zodat de contacten met gasten gedoseerd kunnen worden en verspreid over de dag.
8. Werk waar nodig met een tijdslot.
9. Als er updates komen op deze voorschriften worden die zo snel mogelijk gecommuniceerd door Vekabo en via https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.
10. Blijf in dialoog met de burgemeester, de veiligheidsregio, de politie en de BOA’s over relevante zaken en ontwikkelingen.


Voor de gasten:
1. Houdt rekening met aangescherpte maatregelen binnen het recreatiebedrijf.
2. Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (vanaf 38 C°). 3.Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
4. Houd 1,5 meter afstand.
5. Schud geen handen.
6. Volg altijd de aanwijzingen van de eigenaren en/of het personeel op.


Voor leveranciers
1. Meld minimaal een kwartier voor tijd wanneer je arriveert.
2. Houd 1,5 meter afstand.
3. Draag handschoenen.
4. Spreek vooraf af waar de spullen geplaatst worden.
5. Overweeg bezorging tot de deur.


Aanvullingen recreatiebedrijven
Type accommodaties 1. Kampeerbedrijven 2. Vakantiehuizen.
Social distancing
Het spreiden van de gasten gedurende het bezoek is het uitgangspunt. Het voorkomen van het contact tussen gasten onderling en tussen medewerkers en gasten. Op veel recreatiebedrijven is de 1,5 meter afstandsregel goed ten uitvoer te brengen. Veiligheid staat te allen tijde voorop. Er kunnen echter situaties zijn dat contact tussen medewerker en gast niet te vermijden is, zoals bij levensbedreigende situaties.
Uitgangspunten
Onderstaande uitgangspunten zijn de basis voor social distancing binnen recreatiebedrijven. • Veilige omgeving bieden voor alle medewerkers en gasten • Het bieden van een gezond recreatief verblijf • Naleven van de 1,5 meter maatregel • Er is géén sprake van rechtstreeks fysiek contact tussen gast en medewerker. • Aanvullende hygiëne maatregelen
Om de uitgangspunten na te kunnen leven zijn de maatregelen in onderstaande 5 clusters verdeeld: 1. Beheersen bezoekersstroom naar recreatiebedrijven toe 2. Beheersen van de bewegingen van gasten bij recreatiebedrijven 3. Veiligheid en hygiëne voor medewerkers 4. Veiligheid en hygiëne voor gasten 5. Regels voor de individuele gast
De uitwerking van deze maatregelen zijn in de branchegewijze aanvullingsprotocollen opgenomen en in de protocol bepalingen.


Aanvulling kleine campings
Deze aanvulling voor kleine campings komt voort uit protocollen voor campings, zoals opgesteld door HISWA-RECRON, aangevuld en aangepast door Vekabo.
Receptie / ontvangstruimte
•De receptie is geopend maar er worden een beperkt aantal gasten binnen gelaten.
• Bij de receptie worden gasten geïnformeerd over de aldaar toepasselijke procedure en het gehanteerde deurbeleid. Er wordt een actief beleid gevoerd om te voorkomen dat er te veel gasten aanwezig zijn in de receptie. • Er komt één persoon tegelijk naar de receptie.
• Er worden geen handen geschud.
• Als de receptie gesloten is, vindt de gast instructies op de deur.
• Boeken van accommodaties vinden telefonisch of per mail plaats.
• Spreiding van aankomsttijden: waar nodig wordt gewerkt met tijdslots om spreiding bij aankomst te waarborgen.
Camping/terrein
• Gasten krijgen duidelijke instructie en verwijzing naar de plek
• Door maatregelen kan het zijn dat een andere plek wordt aangewezen dan vooraf is aangegeven.
• Bij (of in de nabijheid van) de stortput voor het chemisch toilet hangt een handreinigingsmiddel voor handhygiëne na gebruik.
• Bij de receptie wordt handreinigingsmiddel neergezet.
• Indien gebruik gemaakt wordt van de milieustraat, wordt het gebruik van handschoenen geadviseerd. De handcontactpunten worden regelmatig gedesinfecteerd.
Verblijven met eigen/ privé sanitaire voorzieningen
• Gasten worden dringend opgeroepen zoveel mogelijk gebruik te maken van hun eigen sanitaire voorzieningen, als zij op piekuren van het sanitair gebruik willen maken.
Daarbij gelden voor die gebouwen en voorzieningen de volgende regels:
• Het sanitairgebouw wordt vaker en met extra hygiëne maatregelen schoongemaakt.
• Gasten nemen hun verantwoordelijkheid en reinigen en desinfecteren gemeenschappelijke voorzieningen na gebruik.
• Het aantal gebruikers in het sanitairgebouw wordt beperkt conform de 1,5 meter richtlijn.
• Er wordt een kaartjessysteem of vergelijkbare aanduiding ingezet om het aantal personen in het sanitairgebouw te beperken.
• Het wordt afgeraden te wassen bij/in het sanitairgebouw. Beter is afwassen op de eigen kampeerplaats.
EHBO/BHV/Hulpverlening
• Hulpverlening houdt zich aan (beroeps)richtlijnen zoals die door de betreffende relevante organisatie wordt opgesteld (bijv. Rode Kruis, Oranje Kruis, NIBHV).


Aanvulling vakantiehuizen
Er zijn geen aanvullende eisen voor de bezetting van vakantiehuizen. U bent welkom.
• Na elk verblijf is er extra aandacht voor schoonmaak en ontsmetten van hand-contactpunten.


Schoonmaakprotocol
Het coronavirus kan dagenlang op bepaalde materialen blijven zitten. Het is dus belangrijk dat er op veelgebruikte materialen, zoals sanitaire plateaus, regelmatig worden ontsmet.
Bescherm jezelf
• Voor en na elke schoonmaakbeurt dien je je handen minstens 30 seconden goed te wassen met water en zeep.
• Trek voordat je begint met schoonmaken wegwerphandschoenen aan, die je na de schoonmaak direct weggooit. Vergeet ook niet om direct daarna je handen te wassen.
• Raak je gezicht niet aan tijdens het schoonmaken.
•Frisse lucht Zet alle ramen en/of ventilatieroosters open. Laat deze ook open tijdens het schoonmaken.
• Gebruik bij voorkeur tijdens de schoonmaak papieren- en/of desinfecterende doekjes, die je daarna direct weg kunt gooien.
• Als je gebruik maakt van herbruikbare doekjes, dan is het belangrijk om deze op minimaal 60 graden Celsius te wassen na gebruik.
•Eerst schoonmaken, dan ontsmetten
• Schoonmaken is het verwijderen van vuil en ziektekiemen, en ontsmetten is het doden van ziektekiemen met chemicaliën.
• Schoonmaken doe je met water en zeep/schoonmaakmiddelen en voor het ontsmetten kun je het beste schoonmaakproducten met minimaal 70% alcohol gebruiken. • Ook kun je een verdund huishoudelijk bleekmiddel gebruiken om te ontsmetten. Laat het ontsmettingsmiddel even inwerken voordat je het afneemt.
•Linnengoed wassen • Het is erg belangrijk om het linnengoed (dekbedovertrek, handdoeken, lakens, dekens, etc.) goed te reinigen. • Draag ook tijdens het wassen van het linnengoed handschoenen. • Was het linnengoed op de hoogst mogelijke temperatuur (zie de waslabels van de producten voor een richtlijn), maar minimaal op 60 graden. •
Checklist
Bij het schoonmaken en ontsmetten van gastenverblijven en -voorzieningen is het fijn om na te lopen of je de belangrijkste onderdelen hebt behandeld. Hiervoor kun je gebruikmaken van onderstaande checklist. Deze lijst is wellicht niet volledig, maar het biedt wel een goed uitgangspunt.
8.7.1 Aanrakingsgevoelige oppervlakken • Deurklinken • Handgrepen keuken/kasten • Lichtschakelaars • Kranen • Sleutels • Vuilnisbakken • (Trap)leuningen • Afstandsbedieningen/TV • Tafelbladen • Stoelen • Thermostaten • Handvatten ramen/ventilaties • Vensterbanken • Toiletten • Bank 8.7.2 Badkamer • Douche- en/of badkraan • Wastafel en -kraan • Douchedeur of -gordijn
8.7.3 Keuken • Spoelbak/gootsteen • Keukenapparaten (oven, magnetron, broodrooster, koffiezetapparaat, etc.) • Kookmaterialen (spatels, bestek, borden, schalen, etc.) kookbenodigdheden 8.7.4 Slaapkamer • Nachtkastjes • Leeslampjes • Kleerhangers • Rolluik/gordijnen/rolgordijnen 8.7.5 Overige • Schoonmaakapparatuur (vaatwasser, wasmachine, stofzuiger, etc.) • Fietsen en fietsenstalling •


Gedragscode voor gasten
U bent van harte welkom in deze mooie regio. Gedraag u verantwoordelijk, dat zullen de lokale bewoners waarderen en samen zorgen we ervoor dat u kunt blijven recreëren!’ Even van het terrein of park af en erop uit! Een frisse neus halen, lichaamsbeweging en genieten van de natuur. Laten we in deze tijd er samen voor zorgen dat het veilig en mogelijk blijft. Naleving van de regels van ‘de gedragscode voor gasten van campings, vakantiehuizen, groepsaccommodaties en Bed & Breakfasts’ draagt daaraan bij! Altijd…
• Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar.
• Hoest je, ben je verkouden of heeft een gezinslid koorts, blijf dan thuis!
• Voorkom drukte in natuur- en andere gebieden, blijf anders in of bij uw vakantieverblijf.
• Op de vakantie accommodaties die zijn aangesloten bij HISWA-RECRON en Vekabo geldt een corona- protocol. Neem er kennis van en volg strikt de voorschriften.
• Vermijd als bestemming drukke plekken en drukke tijdstippen. Uw gastheer/gastvrouw kan u hierover informeren.
• Check de website van de gemeente voor actuele informatie over bijzondere maatregelen -zoals afsluiting van gebieden, paden en wegen en parkeerplaatsen- en richtlijnen.
• Maak gebruik van fiets- en wandelapps zodat u uw route nauwkeurig kunt uitstippelen. Onderweg: wandelen & fietsen
• Sta niet onnodig stil en zorg voor een vlotte doorgang. Voorkom te allen tijde groepsvorming.
• Houd rekening met afsluitingen of eenrichtingverkeer op plekken waar het (anders) niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, zoals uitkijktorens en smalle paden.
• Wees altijd voorzichtig! Pas op met risicovolle manoeuvres.
Breng je zelf en anderen niet nodeloos in gevaar.